Τ: +30 2310 471628 Μ.:+30 6946 656215
To Chef Stories εκπροσωπεί το Επιμελητήριο Χαλκιδικής στις δράσεις του KOUZINA 2022: Νεοχώρι 20 Μαϊου 2022

To Chef Stories εκπροσωπεί το Επιμελητήριο Χαλκιδικής στις δράσεις του KOUZINA 2022: Νεοχώρι 20 Μαϊου 2022

Η γιορτή των λουβιδιών, Νεοχώρι 20/5/2022

Το Chef Stories εκπροσωπεί  το Επιμελητήριο Χαλκιδικής και ειδικότερα το Taste Halkidiki στις δράσεις του KOUZINA 2022.

Στην πέτρινη και γεμάτη από πολύχρωμα, υφαντά χαλιά, πλατεία του Νεοχωρίου τα μέλη του τοπικού Γυναικείου Συλλόγου υποδέχθηκαν Σλοβένους μελισσοκόμους και χορευτές από τo Λύκεια Ελληνίδων, οργανώνοντας πατινάδα στον οικισμό, η οποία κατέληξε στο πιο κεντρικό σημείο του χωριού, για να δώσει τη σκυτάλη στο μαγειρικό workshop.   Παρόν στο τοπικό αυτό δρώμενο και το Taste Halkidiki, το πρόγραμμα του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, που στόχο έχει να προωθήσει τη χαλκιδικιώτικη γαστρονομία μέσα από τα μοναδικά προϊόντα των παραγωγών της περιοχής.

Όλοι μαζί παρακολουθήσαμε «πώς τα ξερά λουβίδια μαγειρεύονται στο Νεοχώρι και τη γύρω περιοχή με χοιρινό κρέας». Μάθαμε για τον τρόπο καλλιέργειάς τους από τους τοπικούς φασουλοκαλλιεργητές, πως αυτά συλλέγονται το καλοκαίρι και μπουρλιάζονται (περνιούνται σε κλωστή), ώστε να αποξηραθούν και να διατηρηθούν έτσι όλο το χειμώνα. Όταν πρόκειται να μαγειρευτούν μουλιάζονται στο νερό, προκειμένου να μαλακώσουν, να βράσουν εύκολα και να δημιουργήσουν ένα γευστικό και πολύ θρεπτικό πιάτο (υπερτροφή).

Στη συνέχεια άναψαν οι ψησταριές.  Τα ντόπια λουκάνικα, το ζυμωτό ψωμί ήταν το καλύτερο κέρασμα μαζί με το μακεδονικό τσίπουρο και τους χορούς να «δίνουν και να παίρνουν»!