Γαστρονομική ημερίδα “Halkidiki Treats”, Επιμελητήριο Χαλκιδικής, Μάιος 2023, Διοργάνωση: Chef Stories

Μια ακόμη σημαντική δράση διοργανώσαμε με επιτυχία, στο πλαίσιο του προγράμματος TASTE HALKIDIKI, για λογαριασμό του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής και με τίτλο “Halkidiki Treats – Τα κεράσματα της Χαλκιδικής”.

Πρόκειται για μια νέα δράση-εργαλείο και όπλο στα χέρια των ανθρώπων της εστίασης, της φιλοξενίας, του εμπορίου και όλων, όσοι θέλουν να αποκτήσει η Χαλκιδική τη δική της γαστρονομική ταυτότητα.  Στόχος της δράσης είναι να προσφέρονται στα καταστήματα εστίασης και όχι μόνο, τα κύρια προϊόντα του τόπου, δηλαδή οι πράσινες ελιές Χαλκιδικής, το ελαιόλαδο και το μέλι, ως καλωσόρισμα και αποχαιρετιστήριο έδεσμα, αλλά και ως  δείγμα της ζεστής ελληνικής φιλοξενίας.   Επιθυμία του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής είναι, να ενταχθούν σταδιακά όλα τα προϊόντα του τόπου στη δράση αυτή και να δοθεί  ακόμη μεγαλύτερη δυναμική, με τη συνεργασία του Οργανισμού Τουρισμού Χαλκιδικής και την παρουσίαση της, σε εκθέσεις του εξωτερικού.

Για τη δράση σχεδιάσαμε ειδικό λογότυπο και διοργανώσαμε μια γαστρονομική ημερίδα στο Συνεδριακό Κέντρο του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής στις 10 Μαίου 2023. Σε ένα παιχνίδι γνώσεων, γεύσεων και εμπειριών οι συμμετέχοντες  παραγωγοί και επιχειρηματίες της εστίασης παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον την εκδήλωση.

Στην πρώτη ενότητα παρουσιάσαμε την ταυτότητα και τη δυναμική του project, καθώς και την αξία της υιοθέτησης του “είμαι πρεσβευτής του τόπου μου”.

Στη δεύτερη ενότητα, οι ειδικοί προσκεκλημένοι εισηγητές,  έκαναν παρουσιάσεις για τα κύρια προϊόντα της Χαλκιδικής, ως μέρος της επιστημονικής τεκμηρίωσης της αξίας τους.  Πρώτος ο Οδυσσέας Βλαχάβας, Οlive Οil Εxpert, παρουσίασε το ελαιόλαδο της Χαλκιδικής αναφερόμενος στις διάφορες φάσεις επεξεργασίας του από τη συγκομιδή του καρπού, μέχρι τη συσκευασία και το branding.  Αναφέρθηκε ακόμη στην διατροφική  του αξία, αλλά και τη γευστική του αναγνώριση.

Ο δεύτερος ομιλητής της ενότητας,   κ. Κώστας Τερτιβανίδης, γεωπόνος, με μεταπτυχιακό και διδακτορικό τίτλο στη Γενετική και Βιοτεχνολογία των φυτών, Γενικός Διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας,  έκανε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα παρουσίαση για την ελιά, τις ποικιλίες της, τη γευστική ανάλυση της, αλλά και τις ιδιαιτερότητες του προϊόντος ανά περιοχή και είδος.

Η κ. Φανή Χατζήνα, βιολόγος με διδακτορικό στην επικονίαση, ερευνήτρια στο Τμήμα Μελισσοκομίας του ELGO ‘DIMITRA’ από το 2000 και Διευθύντρια του Ινστιτούτου Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής και Τμήματος Μελισσοκομίας αναφέρθηκε στη βασική αξία της μέλισσας, όχι ως παραγωγός μελιού, αλλά ως επικονιαστής.  Αναφέρθηκε στον τρόπο, που το μοναδικό αυτό έντομο παράγει το μέλι, αλλά και στις παραδοξότητες, που πολλοί υποστηρίζουν  για το μέλι ως ζωικό προϊόν, έχοντας ελλιπή γνώση.

Στη συνέχεια, στην ενότητα της βιωματικής εμπειρίας οι παριστάμενοι  είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν στη γευσιγνωσία των τριών κύριων προϊόντων της Χαλκιδικής. Ελαιόλαδο από τον Οδυσσέα Βλαχάβα, ελιές από τον κ. Κώστα Τερτιβανίδη  και μέλι από τη Σμαράγδα Μακρή,  ιδιοκτήτρια της Marmita εργαστήρι Μαγειρικής  και πτυχιούχο Sensory Honey Analyst, η οποία παρουσίασε τρεις διαφορετικούς τύπους μελιού και ένα κρυσταλλωμένο, αναλύοντας τη βασική διαδικασία αναγνώρισης αρωμάτων και γεύσεων.

Η ικανοποίηση των συμμετεχόντων ήταν μεγάλη για τις ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις, την ευκαιρία να γνωρίσουν συντοπίτες τους, επιχειρηματίες, αλλά και να συμμετέχουν σε μια τόσο ζωντανή και βιωματική εμπειρία.

Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής για την έναρξη της δράσης εξασφάλισε σημαντικές ποσότητες ελιάς για τα καταστήματα εστίασης, χορηγία παραγωγών της Χαλκιδικής.  Επίσης, προμήθευσε τα καταστήματα με προωθητικό υλικό (αφίσα, table-tent) για την ενημέρωση των πελατών στα σημεία, όπου τοποθετήθηκαν τα προϊόντα.