Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 4ο Φεστιβάλ Γαστρονομίας Χαλκιδικής, TASTE HALKIDIKI, η γιορτή γαστρονομίας της Χαλκιδικής, την Τετάρτη 31 Ιουλίου, στην Προβλήτα Νέων Μουδανιών, διοργάνωση του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής σε συνεργασία με το Δήμο Νέας Προποντίδας.
Η εκδήλωση θεσμός που καθιέρωσε το Επιμελητήριο Χαλκιδικής από το 2021 διοργανώνεται για τέταρτη στη σειρά χρονιά και αποτελεί την κεντρική εκδήλωση των δράσεων TASTE HALKIDIKI, που στόχο έχουν την ανάδειξη του γαστρονομικού πλούτου του τόπου, την οικονομική ανάπτυξη, αλλά και την προώθηση της γαστρονομίας ως εναλλακτική μορφή τουρισμού και είναι μία πρωτοβουλία του προέδρου Γιάννη Κουφίδη και του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής.
Στο 4o TASTE HALKIDIKI FESTIVAL συμμετείχαν τοπικοί παραγωγοί ελιάς, ελαιόλαδου, μελιού, βοτάνων, αρωματικών φυτών, ξηρών καρπών, κρασιών, μπίρας, γλυκών, από όλη τη Χαλκιδική, τα οποία οι επισκέπτες είχαν τη δυνατότητα να γευτούν, να ενημερωθούν για αυτά και να τα προμηθευτούν.
Οι παραγωγοί που συμμετείχαν ήταν:
Ελιές και Ελαιόλαδο: Asterios Olive Groves of Halkidiki, Marmaro Olive Oil, Περίαπτον / Periapton, Klea Premium Golden Tree Olive Oil, Olivellas
Μέλι: Boulakis Honey & More, Μελοίδα, Passion Honey
Κρασί & Μπίρα : Domaine Agrovision, Κτήμα Παπαθανασίου, Αφυταίων Γαία, Valtinger – fresh handcrafted beer, Μπίρα ΜΕΘΙΑ
Αρωματικά φυτά & Ξηροί καρποί : Gougousi Agrofarm, Σιμώνης Αμύγδαλα
Γλυκά : Andreadi Boutique Patisserie
Στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο της μαγειρικής, σεφ από καταξιωμένα εστιατόρια της περιοχής, την Ένωση Επαγγελματιών Μαγειρικής Τέχνης Ελλάδας και τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελληνικής Γαστρονομίας μαγείρεψαν ζωντανά ιδιαίτερα πιάτα, με χαρακτηριστικά προϊόντα της περιοχής και των εκθετών, τα οποία οι επισκέπτες στη συνέχεια είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν.
Τα πιάτα ήταν:
- Προζυμένια μπρουσκέτα γλυκόξινη Χαλκιδικής, Κώστας Γιαννόπουλος, NavigliCoffee & WineBar
- Λαβράκι γεμιστό με σπανάκι και φέτα, πούδρα μαύρης ελιάς & μαρμελάδα βερίκοκο, Αλέξανδρος
Νωτούδας, Bottice Comfort Food Restaurant - Κριθαρότο με φρέσκα μύδια, Μαρίνος Χονδρολίδης, Ένωση Επαγγελματιών Μαγειρικής Τέχνης Ελλάδας
- Μιλφέιγ γαρίδας, Στέλιος Δίγκας, Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελληνικής Γαστρονομίας,
- Γεμιστό φιλέτο μαύρου χοίρου, Αντώνης Συμεντεριάδης, Μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελληνικής Γαστρονομίας & AmeliaCocktails-Restaurant
Στις παράλληλες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ διοργανώθηκαν δύο masterclasses τοπικών προϊόντων Χαλκιδικής, με τη Νανά Ζυγούρα, Σύμβουλο Επιχειρηματικής Ανάπτυξης και Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων και τον Χαράλαμπο Ευταξία, Γευσιγνώστη Ελαιόλαδου, οι οποίοι μέσα από μια βιωματική γευστική εμπειρία μύησαν τους συμμετέχοντες στα μυστικά και τις ιστορίες των εκλεκτών θησαυρών.
Παρουσιαστής της εκδήλωσης ήταν ο γνωστός δημοσιογράφος και παρουσιαστής Κωστής Ζαφειράκης, ο οποίος με το δικό του μοναδικό τρόπο παρουσίασε τους παραγωγούς, τις ζωντανές μαγειρικές επιδείξεις, αλλά και τους επίσημους καλεσμένος.
Στην εκδήλωση συμμετείχε ακόμη ο Α’ Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής Στέλιος Χούτας, που μαζί με τους συνεργάτες του από το Εργαστήριο Χημείας & Τεχνολογίας Τροφίμων του ΑΠΘ παρουσίασαν το καινοτόμο προϊόν ΦΙΛΕΛΙΑ, πράσινη ελιά μειωμένης αλατοπεριεκτικότητας, που πρόκειται να κυκλοφορήσει στο εμπόριο σε ενάμιση χρόνο περίπου.
Χορηγοί της εκδήλωσης ήταν το Ανθρακούχο Φυσικό Μεταλλικό Νερό Δουμπιά, το Millennium Education Centre και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Φάρος Μουδανιά με τις δυναμικές εθελόντριές του.
Χορηγοί επικοινωνίας της εκδήλωσης ήταν η ΕΡΤ3, τα ραδιόφωνα 102fm ΕΡΤ3, 9,58fm ΕΡΤ3 και το halkidikifocus..gr
Την υλοποίησή της εκδήλωσης είχε η εταιρεία Chef Stories, εταιρία Συμβούλων Marketing & Γαστρονομίας και Διοργάνωσης Γαστρονομικών εκδηλώσεων (www.chefstories.gr), που έχει εμπνευστεί όλο το concept, το branding, αλλά και τη διοργάνωση των δράσεων Taste Halkidiki.