EURICE Masterclass, Ιούλιος 2023.

EURICE Masterclass, Ιούλιος 2023.

Επιλέγουμε ευρωπαϊκό ρύζι για ένα βιώσιμο περιβάλλον

 

 Ένα γεμάτο διήμερο fam trip είχαν την ευκαιρία να ζήσουν δημοσιογράφοι και bloggers από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο του προγράμματος EU RICE και να ενημερωθούν για την βιώσιμη πτυχή της καλλιέργειας του ελληνικού μεσόσπερμου ρυζιού, ποικιλίας Ronaldo.

 

Την πρώτη ημέρα  έγινε παρουσίαση του προγράμματος στους φιλοξενούμενους και ακολούθησε Μasterclass μαγειρικής από την Rice Chef Ambassador του προγράμματος, Ντίνα Νικολάου και μεσημεριανό γεύμα, στο Κτήμα Αξιού “Θέασις”.

 

Η χαρισματική Chef αξιοποιώντας το μοναδικό μεσόσπερμο ελληνικό ρύζι, που παράγεται στην ευρύτερη περιοχή της Χαλάστρας και προϊόντα της εποχής επέλεξε να μαγειρέψει ζωντανά για τους δημοσιογράφους 3 ιδιαίτερα πιάτα, τα οποία στη συνέχεια είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν: 

 

  • Τερίνα ρυζιού με λαχανικά 
  • Πιλάφι με χταπόδι    
  • Κέικ ρυζιού με ινδοκάρυδο και κεράσια

Την δεύτερη ημέρα το πρόγραμμα περιελάβανε επίσκεψη στα γραφεία της Αγροτικής Εταιρικής Σύμπραξης Θεσσαλονίκης, (ΕΑΣΘ) και συνάντηση με τον Πρόεδρο, κ. Χρήστο Τσιχήτα, και τον Διευθυντή, κ. Κωνσταντίνο Γιαννόπουλο. Στην συνέχεια πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις στους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς Α΄ και Β’ της Χαλάστρας, όπου οι πρόεδροι κ. Γκατζάρας και κ. Κουκουρίκης, παρουσίασαν τη διαδικασία συλλογής, παραγωγής και συσκευασίας του ρυζιού, ενώ επισήμαναν την εξαιρετική ποιότητα του προϊόντος και την υψηλή διατροφική του αξία. 

Μοναδική εμπειρία για τους δημοσιογράφους αποτέλεσε η επίσκεψη στους ορυζώνες και τις Καλύβες των ψαράδων, στο Δέλτα του Αξιού. Για μεσημεριανό, η Rice Chef Ambassador ετοίμασε ένα λαχταριστό μυδοπίλαφο, σε ένα καταπληκτικό κτήμα της περιοχής, αξιοποιώντας τα δύο αυτά σπουδαία τοπικά προϊόντα, το ρύζι και τα μύδια.

Τους δημοσιογράφους σε όλες τις επισκέψεις συνόδευσαν εκπρόσωποι της ΕΑΣΘ, η Μαρία Ναλμπάντη της εταιρείας Νοvacert, καθώς και η Σύλβια Κουμεντάκη της Chef Stories. 

Το Fam Trip και το Masterclass διοργανώθηκαν στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος με τίτλο «Ενέργειες Ενημέρωσης και Προώθησης της βιώσιμης παραγωγής ρυζιού στην Ελλάδα και την Ισπανία». Το πρόγραμμα με τον διακριτικό τίτλο EU RICE, υλοποιείται από την Αγροτική Εταιρική Σύμπραξη Θεσσαλονίκης (ΕΑΣΘ) και το Consejo Regulador de la DOP Arroz de Valencia (Ρυθμιστική Αρχή του ρυζιού ΠΟΠ Βαλένθια).

Εκτελεστικός φορέας του προγράμματος είναι η Νovacert, η μεγαλύτερη εταιρεία συμβούλων με εξειδίκευση στον αγροπεριβαλλοντικό τομέα και τον κλάδο των τροφίμων, ενώ η εταιρεία Chef Stories, έχει αναλάβει τη διοργάνωση των εκδηλώσεων προώθησης και ενημέρωσης στην Ελλάδα.