Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε από το Chef Stories σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Χαλκιδικής το 2ο TASTE HALKIDIKI FESTIVAL την Κυριακή 19 Ιουνίου, στην Κεντρική προβλήτα, στο Νέο Μαρμαρά, στο Δήμο Σιθωνίας, στη Χαλκιδική. Η εκδήλωση αποτελεί μέρος μιας σειράς δράσεων, ενταγμένων στο τοπικό πρόγραμμα της Αναπτυξιακής Χαλκιδικής LEADERCLLD (ΠΑΑ 2014-2020), με στόχο να αναδειχθεί η γαστρονομία της Χαλκιδικής.
Στο χώρο της προβλήτας δίπλα ακριβώς από τη θάλασσα 28 τοπικοί παραγωγοί μελιού, ελιάς, ελαιόλαδου, κρασιών, μπίρας, βοτάνων, κρίταμων και αρτοποιημάτων από όλη τη Χαλκιδική, παρουσίασαν τα προϊόντα τους στους επισκέπτες. Στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο της μαγειρικής, σεφ από καταξιωμένα εστιατόρια της περιοχής, καθώς και παραδοσιακές μαγείρισσες από τους συλλόγους της κοινότητας ετοίμασαν τις γευστικές δημιουργίες τους, βασισμένες σε τοπικές συνταγές. Τα πιάτα που δοκιμάσαμε στο 2ο TASTE HALKIDIKI FESTIVAL ήταν:
- Αμυγδαλωτά από τον Πολιτιστικό Λαογραφικό Σύλλογο Ν. Μαρμαρά «Προικόννησος»
- Γαύρος αχνιστός, από το εστιατόριο “Τα Κύματα”
- Μυδοπίλαφο, από το chef Ιωάννης Κουκιάς, ταβέρνα Dimitris
- Κεφτεδάκια πολίτικα με αρωματισμένο γιαούρτι από τον Miki Ninic των Culinary Professionals Greece
- Σαραγλί από τις Καρδάση Ασημίνα, Καρανικόλα Αθανασία, Μιλκονίδου Μαρία του Πολιτιστικού Συλλόγου «Ο Παρθενών»
Το 2ο TASTE HALKIDIKI FESTIVAL είχε και άρωμα Μικράς Ασίας, αφού το 2022, είναι έτος μνήμης της Μικρασιατικής καταστροφής και η εκδήλωση σε ένα αμιγώς προσφυγικό χωριό ήταν μια ευκαιρία για αναφορά στη σπουδαία γαστρονομία των Ελλήνων, που ήρθαν από εκεί. Σε παρακείμενο, ειδικά διαμορφωμένο χώρο γινόταν και το Olive Oil Tasting με τον Olive oil Expert Οδυσσέα Βλαχάβα για αυτούς, που ήθελαν να μυηθούν στην αναγνώριση των αρωμάτων και των γεύσεων του αγνού παρθένου ελαιόλαδου της Χαλκιδικής.
Της εκδήλωσης προηγήθηκαν δύο fam trips δημοσιογράφων και food bloggers από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική, οι οποίοι επισκέφθηκαν παραγωγούς προϊόντων σε όλη τη Χαλκιδική και δοκίμασαν τοπικά πιάτα σε επιλεγμένα εστιατόρια.