Η παρουσίαση του Thessaloniki Food Basket 2019 έγινε σε ειδική εκδήλωση την τελευταία ημέρα της Detrop Oenos 2019, στο Περίπτερο 13 της Helexpo και διοργανώθηκε από τη Chef Stories σε συνεργασία με το Thessaloniki Food Festival και την αντιδημαρχία Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Οι τρείς νέοι chef ambassadors για το 2019 παρουσιάστηκαν από τον Αντιδήμαρχο Τουριστικής Ανάπτυξης και Διεθνών Σχέσεων, Σπύρο Πέγκα, στους επαγγελματίες της γαστρονομίας, στους δημοσιογράφους, food bloggers και συνεργάτες του Thessaloniki Food Festival που παρέστησαν στην εκδήλωση.
Το Food Basket του 2019 ήταν γεμάτο με προϊόντα παραγωγών που προέρχονται από τη Θεσσαλονίκη και τη γύρω περιοχή και εκπροσωπούν την τοπική κουζίνα της πόλης. Το καλάθι του 2019 περιλάμβανε:
Καπνιστό αλάτι Salt Odyssey
Eλιές Olea Tree
Κουλούρι Θεσσαλονίκης του Σωματείου Αρτοποιών Θεσσαλονίκης
Μύδια Mega Ostrakon
Microgreens Μικρός Καλλιεργητής
Τραχανά χοντρό σταρένιο του Γυναικείου Συνεταιρισμού Αγ. Αντώνιος
Κυδωνόπαστο Meli Melo
Μέλι Beekeeper
Λάδι Ellion
Ρύζι γλασέ από τον Α’ Συνεταιρισμό Χαλάστρας
Chutney ντομάτας Chef stories
Λουκούμι & Γλυκό τριαντάφυλλο Παπαδόπουλος Λουκούμια
Καπνιστή Φέτα Τυροκομικά Κουρέλλας MiaFeta FetaBar
Καφές Kafe Passion Κυφωνίδη
Οι Chef ambassadors του 2018 Λάμπρος Ρώσσιος, Αντώνης Μουστάκης και Δημήτρης Τασιούλας, βραβεύτηκαν και παρέδωσαν τη σκυτάλη στους νέους εκπροσώπους της σύγχρονης κουζίνας της Θεσσαλονίκης, τον Μιχάλη Αδαμίδη, τον Βαγγέλη Ασημακόπουλο και τον Γιάννη Χατζηπαρασίδη.
Δημιουργικοί και ταλαντούχοι, οι νέοι chef ambassadors του 2019, παρουσίασαν ένα casual μενού εμπνευσμένο από τα τοπικά προϊόντα του Thessaloniki Food Basket. Το νέο μενού:
Αλμυρό παστέλι με καπνιστή φέτα
Ρόζα 2018, Οίνος ερυθρωπός ξηρός, Ρετσίνα Ονομασία κατά Παράδοση, Οινοποιείο ΚΕΧΡΗΣ (Ξινόμαυρο)
———–
Τάρτα χωριάτικης σαλάτας
Η γοργόνα 2017, Οίνος λευκός ξηρός, Π.Γ.Ε. Θεσσαλονίκη, Αστικός Αμπελώνας Δήμου Θεσσαλονίκης (Μαλαγουζιά)
——————————
Ντολμάς θαλασσινών με κρέμα τραχανά
Η γοργόνα 2017, Οίνος λευκός ξηρός, Π.Γ.Ε. Θεσσαλονίκη, Αστικός Αμπελώνας Δήμου Θεσσαλονίκης (Ρομπόλα)
——————————
Πρεσαριστή πανσέτα με σάλτσα κυδωνόπαστου
& αλμυρό σιμιγδαλένιο χαλβά
Η γοργόνα 2017, Οίνος ερυθρός ξηρός, Π.Γ.Ε. Θεσσαλονίκη, Αστικός Αμπελώνας Δήμου Θεσσαλονίκης (Ξινόμαυρο)
——————————
Ζεστό ρυζόγαλο με βουβαλίσιο γάλα & τριαντάφυλλο
Ελληνικός καφές αρωματισμένος με μαστίχα, Kafe Passion
«Το μενού που παρουσίασαν οι νέοι chef ambassadors, θα γίνει προσπάθεια να ενταχθεί στα εστιατόρια της Θεσσαλονίκης, ώστε να έχουν την ευκαιρία να το γευτούν οι πολίτες αλλά και οι τουρίστες», δήλωσε ο Αντιδήμαρχος Σπύρος Πέγκας.